Har du som jag märkt att en destruktiv polarisering eskalerat under en längre tid?
Polarisering är bra om det leder till en hälsosam mångfald. Det är bra att vi är olika och att vi inte tycker och tänker likadant. Det skapar en kreativ dynamik.

En destruktiv polarisering är dock rena giftet. Något som du och jag behöver bekämpa aktivt i vår vardag och i vår närhet.

Polarisering är ofta kopplat till rädslor. Rädslan för Covid är ett exempel. Jag ser en enorm klyfta mellan de personer som håller sig till restriktionerna och de som inte gör det. Ilskan mot dem som åker på utlandsresor, som samlas i för stora grupper är exempel på detta. Folk är rädda och klamrar sig fast vid sanningar som inte är absoluta. När vi är i en pandemi är vi mitt i en fråga där ingen kan ge tillförlitliga svar.

Jag ser samma dynamik i USA kring det som händer i politiken. Aldrig har väl världen skådat en större polarisering än det som sker där. Det påverkar hur människor bemöter varandra. Många relationer har gått sönder pga. det heta läget.

Gängvåld, skjutningar och ökad brottslighet hör vi om dagligen. Det har lett till en ökad polarisering och inte minst en ökad rasism. När människor är rädda finns behovet att hitta någon som är skyldig. Och tillhör de som är skyldiga en speciell gruppering. Då drar vi alla i den gruppen över samma kam.

En destruktiv polarisering ger frukter som ilska, marginalisering, utanförskap, ”vi och dem” och starka försvarsmekanismer. Ibland går det till och med bortom försvar och resulterar i attack.

En positiv polarisering ger frukter som mångfald, uppskattande av det som är olika, sunt motstånd som kompletterar och leder till utveckling.

Vad vill du ge näring till? Den destruktiva eller den positiva polariseringen?

Hur bemöter du personer som viglar upp människor mot varandra? Jag pratar inte om att de står med plakat utanför stadshuset och skriker slagord, utan det som sker i det dagliga umgänget.

Det bästa sättet att bemöta destruktiv polarisering är att inte halka med när extrema uttalanden görs, utan att lugnt bemöta rädslan med att avleda och markera att det finns ett annat sätt att se på saken. Eller att helt enkelt gå därifrån.

Det är effektivare att motverka destruktiv polarisering runt ett fikabord än i en talarstol.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman