Ibland tänker jag sånt som inte är politiskt korrekt att tänka. För det mesta är jag tyst om det, men den här gången ska jag dela.

Jag har en väninna i Borås. Hon är lika ung som jag, i 50-års åldern. Ända sen hon slutade gymnasiet för över 30 år sedan har hon varit en hjältinna. Hon arbetar som undersköterska i åldringsvården och älskar sitt arbete. Hon har arbetat länge och tjänar nu någonstans runt 25 000 kronor i månaden. Arbetet är slitsamt och det har tärt på hennes kropp. Hon är oftast helt slut när hon kommer hem från jobbet.

En gång om året åker hon på charterresa och annars är hon mest hemma i Borås. Hon trivs med livet. Hon vet dock vad det är att ge av sig själv på bekostnad av både kropp och själ och samtidigt vara väldigt undervärderad med lön och förmåner. Hon gör inte så mycket väsen av sig. Varje dag visar hon dock att alla människor har lika värde genom sina outtröttliga insatser inom äldreomsorgen. Hon lever denna värdegrund.

Jag har en annan bekant i Stockholm. Hon är i samma ålder. Hon arbetar som chef för en hjälporganisation som vitt och brett predikar om att de verkar för alla människors lika värde. Hennes jobb är att prata om denna värdegrund. Hon har inte arbetat länge i organisationen men tjänar någonstans runt 85 000 kronor i månaden. Hon har utöver det en tjänstepension, tjänstebil och fick hjälp med att hitta lägenhet i centrala Stockholm när hon blev anställd. Hon äter ofta god mat på representationsmiddagar och åker på spännande resor inom jobbet.

Två personer som båda brinner för principen att alla människor har lika värde. Men de värderas väldigt olika. En lever ut principen och en pratar mycket om den.

Jaha tänker någon nu, Herr Lidman har gått och blivit kommunist och stänger ner. Så är inte fallet. Men ibland gillar jag att lyfta saker som jag tänker på. Den här jämförelsen är en av dem.

En del av oss är väldigt priviligierade och andra inte. Jag känner stor ödmjukhet inför människor som kämpar och sliter för väldigt lite pengar och outtröttligt ger av sig själva inom åldringsvård, barnomsorg, hemtjänst och andra yrken som inte har hög status.

Jag vet inte hur du känner, men för mig är det bra att med regelbundenhet tänka på vad jag menar när jag säger att alla människor har lika värde. Jag tror att diskrepans på detta område är vanligt.

Genom att titta på min egen diskrepans när det kommer till mina grundvärderingar kan jag kontinuerligt arbeta på att förbättra mig själv och bli mer sann.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman