Personer över 70 uppmanas att inte gå till affären. En otroligt jobbig situation för många.

Jag vill berätta vad vi gjort i min byggnad med 210 lägenheter. Vår ordförande och fastighetsskötare knackade på hos alla och gjorde en inventering gällande behov för handling och vilka som var villiga att handla åt andra. Resultatet har nu blivit att denna samhällstjänst nu sker internt på ett väldigt smidigt sätt.

Jag vet att många kommuner går på knäna nu med de stora behoven inom hemvården. Personalbristen är enormt stor. Jag vet också att personer som aldrig anlitat hemvården nu ringer och begär hjälp med handling eftersom de inte bör gå ut.

Nu är inte tiden att slå på trumman om rättigheter. Nu är tiden att tillsammans underlätta för hemvården i våra kommuner så de kan lägga sina resurser på de som behöver hjälpen bäst. Där kan vi göra en enorm insats genom att erbjuda hjälp med handling, apoteksärenden etc.

Kommunerna i Sverige har ca. 25-30 % av hela det samlade hälso- och sjukvårdsansvaret för kommuninvånarna och i samband med Corona har de också den största riskgruppen, dvs. de äldre.

Varför inte göra en inventering i din trappuppgång, i din bostadsrättsförening eller på din gata?

Jag är fullt medveten om att det pågår många fantastiska initiativ i hela landet och det applåderar jag.

Samtidigt så handleder jag personal inom hemvården och hör hur läget faktiskt ser ut.

Därför skriver jag om detta – jag är övertygad om att vi alla tillsammans kan lösa mycket. I kriser måste vi kompromissa med våra rättigheter och mycket annat.

Empati och kompromiss är vackra ord i en fruktansvärd kris.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman