Varje gång som jag varit i situationer som är överväldigande. Krigssituationer jag arbetat i, AIDS-krisen, upploppen i Los Angeles för att nämna några blir en av de viktiga sakerna för mig att fokusera på här och nu, samt det kortsiktiga.

Varför är det extra viktigt i an kris som den vi befinner oss i nu?
Det är så många stora frågor som vi inte har svar på just nu. Ingen vet hur det långsiktiga perspektivet kommer att se ut. Att då lägga fokus där blir en energitjuv och vi får mindre uträttat.

Vi kan inte ge ett långsiktigt hopp till människor runt omkring oss om det inte finns.

Däremot kan vi titta på kortsiktiga planer och lösningar. Det som fungerar för dagen.

När jag var ansvarig för personal och volontärer under AIDS krisen i Los Angeles blev detta extra viktigt. Att göra det bästa med varje dag. I akut kris är det kortsiktighet som blir det viktiga. Att möta de små dagliga målen. Att se att trots alla frågor och kaos som kan bli runt en kris, så har jag identifierat små saker som jag kan kontrollera och påverka.

När vi människor möter kortsiktiga mål och lyckas. Då stärks vårt självförtroende och självkänsla. Och det är precis det vi behöver ge näring till i akuta krissituationer.

Idag är det måndag. Jag satt igår kväll och satte upp mål för idag och hur jag ska nå dessa. Realistiska och nåbara mål som gör att fokus hamnar på något som är greppbart.

Den större bilden med alla de stora frågorna, den lämnar jag för stunden och påverkar det jag kan.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman