Just nu flödar information. Åsikter, spekulationer, självutnämnda experter utan formell kunskap om vad de pratar om, rädslor, katastroftankar, bagatelliseringar. I frågornas tid är det många som vill komma med svar. Vi människor har ett behov av att veta. Men just nu vet vi inte. Vi gör så gott vi kan.

Jag försöker tänka så här. Jag vill att det jag gör och säger ska göra nytta och inte skada andra. Jag vill sprida lugn och inte öka oron. Jag vill inte utge mig för att kunna saker jag inte kan, utan överlåta kunnandet till experter inom sina områden.

En sak som jag har basunerat i alla situationer där jag arbetat med krishantering. (Krigssituationer där jag arbetat som biståndsarbetare, åren då jag arbetade med AIDS sjuka i USA, flyktingströmmar, företagskriser för att nämna några.) Och det som jag inte viker en tum från är det obestridbara faktum att alla människor har lika värde.

Detta lika värde innebär att alla människor har rättigheten att bli bemötta med respekt. Det finns ingen som vill den här pandemin. Att höra negativa utsagor om kineser. Att förlöjliga andra länders och organisationers desperata försök att göra det bästa de kan. Att istället för att se det goda hos medmänniskor börja kasta sten och nedvärdera. Det är inte acceptabelt.

Sen om heter Donald Trump och gör absurda uttalanden eller är en nedvärderande skribent på tidningarnas Facebooksidor så är det lika förkastligt. Att människor som arbetar med krisen blir utsatta för hot och förakt, det är ren och skär ondska.

Alla människor har lika värde oavsett om vi är pensionärer som rekommenderas att inte gå ut eller om vi är sjukvårdspersonal som måste gå till arbetet. Vi som sitter i tvångskarantän i Spanien eller de som sitter i skidliften i Åre.

Vi tycker olika, vi känner olika – men vi har ett gemensamt: Vi har lika värde.

Så låt oss sluta nedvärdera andra. Om du har ett behov att idiotförklara, så gör det där det inte skadar någon annan.

Nu handlar det inte om vad som är bra för Sverige, eller vad som är bra för individen. Nu handlar det om vad som är bra för vår värld.

Låt oss inte ersätta det vackra ordet solidaritet med själviskhet.

Vi lever i en global värld där alla människor har lika värde.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman