Här sitter jag i min lilla lägenhet i Spanien. Det är förbjudet att gå ut om vi inte ska gå till affären, apoteket eller söka vård. En märklig känsla. Spanien tar detta på djupaste allvar. Känner mig faktiskt väldigt trygg att bo i ett land som gör något aktivt.

Just nu är det massor med frågor utan svar. Aldrig har jag sett så många amatörexperter poppa upp. Var och varannan människa har en åsikt eller spekulation som de basunerar ut. Ofta en försvarsmekanism som gör att de intalar sig själva och andra att det är på det ena eller andra sättet. Men vad är det grundat i?

Tomma tunnor skramlar mest och det är inte det skramlet som vi behöver just nu. Att vara i en krissituation innebär just att det inte finns några svar på många frågor.
Jag har alltid hävdat att VARA i kris är att VARA i frågan. Inte försöka komma upp med svar.

En del vill göra viruset till en vanlig influensa och komma upp med politiska konspirationsteorier. Andra går in i katastroftankar. Åsikter och spekulationer som är färgade av individuella värderingar och övertygelser är faktiskt mer skadligt än nyttigt.

Kom inte med ett svar som du inte är kompetent att ge – kom istället vid min sida och var med mig mitt i frågorna.

Ett empatiskt JAG VET INTE är mer värt än en inkompetent spekulation.

Låt oss VARA tillsammans och göra det vi kan för att härbärgera en svår internationell kris. Låt oss lämna GÖRANDET till dem som har kompetensen, utbildningen och mandatet att göra så.

Det vi kan göra är att stödja varandra och använda våra förmågor till att se till att spridningen av viruset minimeras.

Kommunicera med varandra mer än vanligt. Jag är bortskämd med människor, så även om jag sitter ensam i karantän så är jag omhuldad av gemenskap. (Tacksam för internet!) Många sitter ensamma och är verkligen ensamma. Hör av dig till dina vänner och bekanta så ingen är mitt i frågorna utan medmänskligt stöd.

Läser du det här och känner ensamhet? Min mailadress är ulf@ulflidmantraining.com.
Hör av dig. Jag har inga svar, men jag är bra på att vara i det ovissa.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman