Jag kan inte vara tyst om något som jag upplever som rent ut sagt oetiskt.

Hela världen står inför det faktum att ett virus sprider sig. Frågorna är många och när det finns obesvarade frågor då frodas rädslan.

Som i alla krissituationer så är rädsla en stor del även i denna internationella utmaning som vi nu står inför.

Det bästa motgiftet mot rädsla är information. Saklig information från människor som vet vad de pratar om. Professionella personer som säger ”jag vet inte” när de inte har svar som är byggda på fakta och forskning. De som inte spekulerar och ger näring till den rädsla som faktiskt är destruktiv.

Jag sitter här och tittar på BBC. De har ett forum som heter Hard Talk. De intervjuar David L. Heymann från London School of Hygiene and Tropical Medicine.
En utbildad man med mycket erfarenhet inom epidemier. En auktoritet som dessutom är ödmjuk. Han får tala till punkt och jag känner mig ett förtroende.

Precis som många andra har jag även tagit del av den s.k. media som istället för att ge saklig information har journalister som sitter och spekulerar och målar upp scenarier som inte har någon som helst förankring i verkligheten. Dessa populister utan formell kompetens som ger näring till människors rädslor.

Rädsla säljer. Människor som är i kris är bra kunder för de är sårbara och mottagliga. Gång på gång ser jag att media förvärrar kriser snarare än tvärtom. Som expert på kris och krishantering är jag övertygad om en sak: Sensationalism och ogrundade spekulationer har ingen plats i krishantering och krisbearbetning.

Droppen för mig blev när kvällstidningar har artiklar med lockande rubriker som indikerar att de har viktig information om coronaviruset som bara går att läsa om man betalar. Jag reagerar väldigt starkt på detta och tycker det är rent ut sagt oetiskt att utnyttja människors rädslor för att sälja sina medlemskap.

Står vi inför en pandemi eller en pandemedia?

Låt inte rädslor få näring av sensationalism och inkompetens. Saklig information från trovärdiga källor är bästa sättet att möta rädslor.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Rädsla = pengar!