Eftersom jag brinner för tvärkulturell kommunikation och tvärkulturella möten tycker jag att det är så fantastiskt med människor som flyttar till för dem nya och spännande platser.

Europa har en fantastisk mångfald. Det är bara gå ut genom dörren så finns möjligheten till tvärkulturella möten. Vi har så mycket att lära av varandra.

Här i den delen av Spanien där jag bor vimlar det av människor från olika länder. Jag skulle vilja påstå att det fungerar väldigt bra. Jag har vänner från många olika länder som jag träffat under de åtta åren som jag varit bosatt i Spanien.

När vi byter kultur och land så är det naturligt att söka efter något vi känner igen. Jag tycker att det är ett mänskligt fenomen att vi som är flockdjur fungerar så.

Svenskarna gillar Torrevieja. Där finns det stora bostadsområden som nästan enbart har svenskar. Jag bor nära Albir, detta är många norrmäns lilla paradis. I lilla Alfaz har till och med många gator norska namn. Vi har en stor grupp med holländare och belgare i Altea. Britter i Benidorm. Tyskarna tycker om Calpe.

Trots att vissa delar drar till sig vissa nationaliteter som gillar att bo tillsammans så ser jag inte att vi har några större problem. Jag kanske är naiv, men sådan är min tolkning och upplevelse. Den delar jag med många av mina spanska vänner. Tycker faktiskt att jag bor i en väldigt harmonisk del av vår värld.

I Benidorm finns det som ni kanske vet många höga byggnader. Nu har en helt underbar grupp börjat köpa bostäder där. Assyrier från Södertälje. Underbara livsglada personer som verkar passa in som hand i handske i Medelhavskulturen och sinnelaget. Visst är det roligt att ännu en subkultur skapas i detta mångfaldens hörn av Europa.

Generositet är ett viktigt ord för mig när det gäller att många kulturer ska samsas. Nyfikenhet är ett annat.

Det gör ont i mig när jag nu hör mina egna landsmän svenskarna som bor i området, ondgöra sig över denna nya fantastiska grupp av syrianer De sitter på fullaste allvar och raljerar över detta. Det finns bara en sak att säga: Jävla rasister! De har inte något slags tvärkulturellt monopol på Spanien.

De tycker att det är helt i sin ordning att de bor i sina svenska ghetton och urbanisationer. Men när det nu kommer nya grupper som faller in en kategori som de inte tolererar, då kommer missunnsamhet, trångsynthet och främlingsfientlighet till ytan. Det är alltså helt OK för dem att som det låter på dem ”välsigna” Spanien med sin närvaro. Men när det nu kommer andra grupper, då bubblar deras rätta jag fram.

Jag blir ledsen. Jag inser att detta är väldigt små och rädda människor. Men de går över en gräns. Det är inte acceptabelt med denna dubbelhet. Det är inget annat än ren och skär rasism: Ondska, rent ut sagt.

Ja vi har nya grupper i min stad. Assyrier, ryssar, människor från Bulgarien, Lettland, Litauen, Estland, Rumänien och nu kommer det även fantastiska polacker.

Må kärlekens alla makter nu beskydda oss från den trångsynthet och den rasism som jag börjar höra från mina egna landsmän i Spanien om andra utlänningar som inte passar in i deras förbannade lilla bubbla.

Det är inte ofta jag ryter i så här mycket. Men rasism hör inte till saker som ska tigas om. Nolltolerans är det som måste råda.

Den som inte har värderingen att alla människor har lika värde infekterar och förstör.

Tycker man att det är OK att uttrycka sig nedlåtande om människor baserat på var de kommer från. Då är man en vidrig människa.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Tvärkulturellt monopol!