Hur vi använder sociala medier är väldigt olika. Jag märker i många samtal jag får att sociala medier orsakar en hel del gott men också missförstånd och till och med smärta.

Många skriver till mig och är upprörda för att de skriver till människor på FB och inte får något svar. De likställer detta med att tilltala en person som i sin tur vänder dem ryggen och ignorerar dem. Många blir sårade av detta.

Visst finns det något att säga om kommunikation. Jag önskar bara att vi tänkte ett steg längre. Inte bara på våra intentioner utan på hur saker landar hos mottagaren.

En människa som redan mår dåligt och känner sig ensam kommer att må sämre av att bli ignorerad. Det är fullt förväntat att vederbörande tolkar situationen som att de inte är viktiga eller räknas. Tänker vi på detta när någon bemödar sig med att skriva till oss? Det tar inte många sekunder att skriva ett par rader i retur.

Det finns relatonskonsumenter som tar sina medmänniskor för givet. De är på mottagarsidan av uppmärksamhet och meddelanden och tänker inte på att de kommunicerar med sin tystnad. Tystnad som kommunikation ger utrymme för spekulationer och grubblerier.

Jag är rädd ibland att sociala medier förstärker narcissismen och självupptagenheten. Vi likställer inte denna typ av kommunikation med annan kommunikation. Med skärmen som distanserande faktor blir vi isolerade många gånger från vanligt hyfs och fason. Sociala medier befriar oss inte från ansvaret till social kompetens.

Jag kanske är gammalmodig, men jag tror på möten. Möten mellan människor där det verbala bara är en liten del av kommunikationen. Kroppsspråk, mimik, röstläge, ögonkontakt etc. utgör över 80% av kommunikation mellan människor.

Jag saknar tiden när människor behövde anstränga sig för att få kontakt med andra. Jag läste en rapport att antalet sociala mötesplatser har mer än halverats. Folk går inte ut och tar en öl för att möta människor. Det är lättare att sitta hemma och surfa på nätet.

Jag försöker att ha en inställning när någon skriver till mig via sociala medier att mitt svar och min respons bör vara sådan att jag skulle kunna titta personen i ögonen och försäkra mig om att det jag vill kommunicera landar på det sätt som jag har som avsikt.

Konflikters kärna är ofta missuppfattningar mellan avsändarens avsikter och mottagarens tolkning eller perception.

Hur tolkar någon som bemödat sig med att skriva ett personligt meddelande till dig på FB det när du inte svarar? Jag tror att vi måste aktivt tänka mer på dessa saker i en tid då mänskliga möten har blivit funktionshindrade av skärmar. Det kräver mer av oss.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Sociala medier och förväntningar.