Några mil söder om mitt hem i Spanien ligger en ort som heter Torrevieja. Det är en ort som har ofantligt mycket svenskar. Det finns även många andra utlänningar från resten av Europa. Här finns det inte mycket till integration. Skulle nog vilja säga att de svenskar jag träffat som bor i Torrevieja är väldigt svenska och vill helst inte interagera med spanjorer.

Jag var bjuden på middag till några norrmän som jag känner i Torrevieja. Det var en stor middagstillställning. Det var många svenskar där samt britter, holländare och norrmän.

Det dröjde inte länge förrän samtalsämnet kom in på invandring och alla människor från Mellan Östern och Afrika som flyttat till Norra Europa. Samtalet blev mer och mer främlingsfientligt och de typiska klyschorna kom upp att det kostar samhället för mycket med alla dessa invandrare. De pratades också om hur detta utarmar sjuk- och åldringsvården i Sverige. Dessa människor som kommer till Sverige och lever på bidrag utan att göra rätt för sig, gör att inte ”riktiga svenskar” får den vård och omsorg de behöver. Krisen inom äldrevården kom upp och jämfördes med kostnader för invandring. Samma tongångar kom från både britter, norrmän och holländare.

Nu kände jag att jag inte kunde vara tyst. Jag har betalat skatt och gjort rätt för mig i Spanien i 8 år. Så jag tog till orda och sa att jag har märkt hur våra skatter gått upp i Spanien. Och detta beror bl.a. på att vi har tusentals med nordeuropéer som bor och äger hus i Spanien som inte gör rätt för sig. De utarmar det spanska skattesystemet genom att de arbetar svart. Detta är väldigt utbrett. De hyr ut sina bostäder utan att deklarera inkomsten till spanska skatteverket. Jag vet flera personer som uppbär social- och sjukersättning från Sverige och andra länder och samtidigt arbetar svart i Spanien. Utarmar således offentliga medel i två länder. Många anlitar svart städhjälp, byggfirmor, taxi till och från flygplatsen, (Svenska, norska, brittiska och holländska svartjobbare som tar pengarna direkt i fickan utan att deklarera inkomsten i Spanien. De stjäl arbetstillfällen och utarmar det spanska skattesystemet.

Är detta rumsrenare än det som de kritiserar invandrare i Sverige att göra när det gäller att utnyttja systemet?

De hade även pratats om att alla som bor i norra Europa ska tvingas att lära sig språket i det land där de bor. Ingen av de som var där på middagen pratar mer spanska än att de kan beställa in en öl på baren.

Sen kom samtalet in på kvinnosyn. Där fick alla invandrare i norra Europa sig många kängor. De ska minsann ta seden dit de kommer – var den unisona åsikten. Slöjor ska förbjudas, alla som bär slöja är förtryckta etc.

Sen kom samtalsämnet in på hur lata spanjorer är och vilka mansgrisar spanska män är. Hur lång tid det tar i kassaköerna på mataffären. Att spanjorer inte vet hur man står i kö, mm. mm.

Spanien är en machismo-kultur, feminism tolkas annorlunda här – Spanien är ett land där siesta och mañana är en del av det stressfria sättet att leva. Här packar vi våra matvaror och pratar med kassapersonalen innan vi betalar. Men det ska inte nord-Européerna anpassa sig till. De vill ta med sig sina värderingar från sina länder. Värderingar som de anser vara universella.

Om du bor i Spanien och inte gillar kvinnosynen. Gå med i en spansk feministorganisation. Är du resident – rösta i kommun och lokalval på de partier som är mer feministiska. Eller – om du inte vill anpassa dig till hur det är i Spanien – då kanske det är dags att flytta hem! På samma sätt som det gapas om att de som inte anpassar sig till norra Europa ska återvända till sina länder.

Men den allmänna attityden på denna middagsbjudning var att spanjorerna ska vara tacksamma att nord-Européer kommer till Spanien och spenderar pengar. Det luktar inget annat än snuskigt kolonialt tänkande – översitteri och superiority complex!

Jag blev inte så populär på denna middag då jag höll upp dubbelmoralens spegel.
Men, ibland kan Ulf Lidman inte vara tyst.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

På middag i Torrevieja.