Ibland när jag tittar i backspegeln på situationer både i mitt eget och andras liv så undrar jag vad det är som gjorde att det tog så lång tid att komma ur en svår situation. Visst det är lätt att vara efterklok. När man sitter fast i en kris eller ett svårt dilemma är det vanligt att vi blir låsta och nästan oförmögna till att agera.

Det är viktigt att tillåta oss själva att vara i det tuffa och brottas med frågor. Dagen kommer dock när vi måste agera. När vi själva måste ta steg för att komma vidare.

Hur många gånger fastnar inte vi människor i fällan att vi vill att någon annan ska agera. ”Någon måste göra något”

Ibland kan vi till och med fastna i skuldbeläggningsfällan. Vi letar efter någon som vi kan skylla på. Varför? Jo det är en normal försvarsmekanism. Men verkligheten är dock sådan att det inte spelar någon roll vems felet är i en situation. Det är alltid vi själva som måste agera för att komma vidare.

Tummen kommer inte ur av sig själv. Vi måste använda våra muskler för att dra ur den. Det är en viljehandling.

Balansen som är svår är att veta när det är dags att göra så. Att säga till en annan person som har det svårt att de ska GÖRA något för att må bättre kan vara förödande. Däremot kan vi närma oss en person som har det tungt och tillsammans med denne känna in var de befinner sig.

Jag har en underbar mentor. Hon kommer inte med råd. Hon känner in var jag befinner mig. Ibland säger hon: ”Tillåt dig själv att VARA i det som är jobbigt!” och andra gånger ger hon mig en spark i bakverket som gör att muskulaturen till att dra ur tummen kommer igång. Den fingertoppskänslan som hon har får man inte utan att våga komma personen nära. Eller att våga komma sig själv nära. Det gäller att känna in.

Äppelplockaren rycker inte äpplet av grenen innan det är moget. När är vi mogna att göra något för att komma vidare när livet varit tungt? Ett äpple hänger inte kvar på grenen i evighet utan de trillar till slut av, fast då är det övermoget och blir skadad fallfrukt.

Att vara inkännande både mot sig själv och andra är en nyckel. Lär känna dig själv och lär känna de som ger dig förmånen att komma nära. Då lär vi oss tillsammans när det är dags att aktivera musklerna och dra ur tummen.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Hur hårt sitter tummen fast?