För några år sedan var jag på ett fantastiskt café i Amsterdam. Denna på vintern gråa och dystra stad där paraplyet blir som en kroppsdel. Regntunga skyar är en del av livet insåg jag under de 2 år som jag bodde där. Som ett alternativ till alla haschcaféer där människor gick in i dimman fanns denna fantastiska oas – ”Het Licht Café” – ljuscaféet.

Det var en lokal som var helt målad i vitt. De enda färgklickarna därinne var de gröna växterna och orkidéer i mängd. Det var starkt belyst med lampor med UV-strålning för att återspegla solen. Här kunde man få en härlig kopp kaffe och samtidigt få ljusterapi. Ett underbart litet ställe att sitta en timme. Livet kändes genast mycket lättare.

Det är ju bevisat av många forskare att ljus och värme motverkar depression och nedstämdhet. Detta har en helt fantastisk inverkan på vårt emotionella välmående.

En del personer jag känner som vet att de blir deppiga och tungsinta på hösten har valt att ta en semestervecka i november varje år. De säger att de åker på en solsemester för att tanka ljus. Detta har haft stor inverkan på hur de sedan hanterar den mörkare delen av året.

Andra personer som inte har lust eller råd att åka till solen har hittat andra kreativa sätt att motverka själens höstmörker.

Flera personer jag känner har köpt en UV lampa som de har i ett hörn vid sin favoritfåtölj. En timme om dagen där med en god bok eller skön musik gör underverk.

De som inte är introverta och vill sitta i ensamhet och tanka ljus kan hitta människor som reflekterar ljus och värme. Jag har en väninna som är en mänsklig sollampa. Hon arbetar på bamba på en skola i Norrland. Bara att växla några ord med henne ger mig energi och ljus. Jag dras till människor som fyller på mig på det viset.

Vad funkar för dig? Var finns ljus och värme i ditt liv? Finns det på en plats? I en person? I en aktivitet? Nu tänker jag på en kille jag känner som älskar att sjunga. Han är med i en kör och han säger att han sjunger sig igenom höstmörkret och den nedstämdhet han tenderar att brottas med.

Lurviga små varelser kan sprida otroligt mycket ljus och värme. Husdjur av alla de slag har en enorm förmåga att fylla människor med inre kraft. Jag såg en gång något fantastiskt. En kvinna med djup depression på en vårdavdelning fick möta en hund som kom till sjukhuset. Kontakten med hunden gjorde att hon satt och log med hela ansiktet. Något som alla i personalen kommenterade som ett under!

Hur tankar du ljus och värme?

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Var är ditt ljus i höstmörkret