Jag älskar sociala medier. Jag tycker det är helt otroligt vilka bra kanaler det är för information och kommunikation.

För ett par helger sedan bestämde jag mig för att göra ett litet experiment. Jag tittade på min vän-lista och såg vem det var som var inloggad väldigt mycket. En del är som jag och de har Facebook på i bakgrunden hela tiden, så det ser ut som vi inget annat gör än sitter framför datorn. Jag roade mig i alla fall med att skriva till dem som jag såg var inne och som jag kände igen i listan till höger som personer som var inloggade ofta.

Jag ställde frågan hur de mår och visade ett genuint intresse. Då visade det sig att ett stort antal av dem kände sig väldigt ensamma. Där sociala medier nästan var deras enda kontakt med andra människor. När jag frågade vad de tyckte om Facebook fanns det en hatkärlek där. Å ena sidan var det en livlina och ett sätt att känna gemenskap å andra sidan var det något som de mycket hellre skulle vilja byta ut mot riktiga vänner och icke-datorburen kommunikation. Det här var personer som kämpar enormt mycket med ensamhet.

Ofta har jag sagt att jag tror att det finns en risk att sociala medier gör oss mindre sociala eller till och med socialt handikappade.

En kvinna skrev att hon ville ha någon att göra saker med. Hon ville komma ut. Hon ville fika, promenera, gå på bio och laga middagar tillsammans med andra. En man skrev att han känner sig mer ensam idag med Facebook än tidigare då han gick ut och fikade eller tog en öl med folk för att få utbyte av andra.

En god vän till mig som äger en gay-bar i Benidorm berättar att sociala medier har gjort att folk inte går ut i samma utsträckning längre. De sitter hemma på nätet och träffar folk istället för att gå ut.

Jag har blandade känslor, för som jag sa älskar jag sociala medier, men samtidigt kan baksidan bli att vi inte ids att skapa riktiga möten.

Det där med balans är svårt. Det gjorde mig dock ont att förstå hur många det var på min Facebook-lista som kämpar med ensamhet. Mitt i de sociala mediernas era!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Vem är aktiv på Facebook?